La teca

La veritable cuina casolana de Catalunya

Ignasi Domènech i Puigcercós

(21a edició )

La teca

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 15,50€

Col·lecció: El Cullerot, núm. 35

ISBN: 978-84-9034-955-7

Nombre de Pàgines: 232

Mides: 15,5 x 23,3 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Juny del 2020

Compartir aquesta pàgina a:

La teca

La veritable cuina casolana de Catalunya

Ignasi Domènech i Puigcercós

(21a edició )

La teca, una obra cabdal en la literatura gastronòmica catalana, aparegué l’any 1924 i, des d’aleshores, se n’han fet vinti- una edicions. El seu autor, Ignasi Domènech, en la primera pàgina deixava ben clar l’objectiu del llibre: “Conté la manera d’organitzar tota classe d’àpats senzills o d’etiqueta, de calcular berenars, sopars, escudelles, cuinats, rostits, salses, llegums, aviram, plats freds, canelons, arrossos, ous fregits, carns, peixos, dolços, merengues, refrescos, còctels, gelats, melmelades, amanides, escalivades, i diverses maneres de fer els púdings i pastes, i molts consells de pràctica i utilitat per comportar-se elegantment a taula, etc.” Aquesta edició n’actualitza el format i, en alguns aspectes, el llenguatge, però no pas el seu esperit inicial.

Ignasi Domènech i Puigcercós

Ignasi Domènech i Puigcercós va néixer a Manresa el dia 8 de setembre de l’any 1874. Inicià el seu contacte amb el món de la restauració a la Fonda del Centre, que regentava el seu oncle a la capital del Bages, i als catorze anys se n’anà a Barcelona, on treballà en diversos establiments. En aquella època ingressà a la Societat de Cuiners l’Artística Culinària.

Durant uns anys, treballa en fondes i hotels de Monistrol, Puigcerdà, Madrid i Burgos, i l’any 1893, quan encara no ha complert els dinou anys, marxa a París, on treballa en diversos restaurants de prestigi. L’any 1894 ingressa a la Societat de Cuiners de París i, al cap de poc, és seleccionat per anar a treballar a l’Hotel Savoy de Londres, a les ordres del gran mestre Auguste Escoffier.

L’any 1899 retorna a Madrid i publica el seu primer llibre: La gastronomía, i el 1906 funda la revista El Gorro Blanco. Crea la primera acadèmia de cuina del país, es dedica a l’ensenyament i s’encarrega d’organitzar els banquets de l’aristocràcia (durant tres anys va treballar per al ducs de Medinaceli).

A principis dels anys vint, Domènech retorna a Barcelona, on es dedica només a escriure i a fer treballs. Va ser cofundador de l’editorial Quintilla- Cardona, que li edità la seva obra. Esperonat per la manca d’aliments a conseqüència de la guerra civil, escrigué un llibre anomenat La cocina de recursos. Però les seves obres més conegudes són els receptaris Àpats i, sobretot, La teca.

Ignasi Domènech morí a Barcelona el dia 11 de novembre de 1956 a l’edat de 81 anys.

Recull de premsa

Gastronomistas - 31/07/2020

Gastronomistas - 13/07/2020

Blog Un any a la cuina - 12/07/2020

Més Tarragona - 27/05/2020